TIPS, RÅD OCH INSTRUKTIONER

Tips, råd och Instruktioner
Här har vi samlat tips för dig som vill göra inspelningar på egen hand. Idag finns det många bra digitala verktyg som du kan använda dig av.
Kom och prata med oss eller låna verktyg och få tips!
Filma med mobilen - tips

- Filma i liggande läge (om inte filmen specifikt ska ses i mobilen)
- Stabila klipp minst 5-10 sekunder
- Filma med front kameran
- Skapa utrymme på telefonen (2GB = ca 15 min video på min iphone)
- Sätt på fligtmode (om det ringer eller sms stängs videon av) bra vid längre intervjuer
- Intervjuer bör ske i en lugn ljudmiljö
- Ha kul! Filma när det händer
- Använd stativ för längre filmer i labbet tex. (finns för utlåning).
Här är en bra app att ladda ner, redigera direkt i telefonen. https://www.adobe.com/se/products/premiere-rush.html
Exempel på mobilfilmer
Här är ett exempel på en enkel mobilfilm där vi endast klippt ihop två filmklipp och lagt titel och eftertext samt fixat till ljudet. Det är ett bra eexmpel på att en film behöver inte vara komplicerad att göra och ändå bli väldigt informativ och tydlig.
Här är ett exempel på en längre film gjord med mobilen. I innehållet märks det att det har varit roligt att filma och det smittar av sig på budskpet som är lätt att ta till sig och filmen är rolig att titta på samtidigt som den är informativ och tydlig. Det som hade varit ännu bättre är om kameran varit liggande för då hade filmrutan blivit större. Här har vi klippt, fixat till ljudet och lagt titel, musik och eftertext.
Skärminspelning
En skärminspelning är en inspelning av din skärm, med eller utan ljud. Det går också att lägga in en video på sig själv från en webbkamera.
Med ett skärminspelningsprogram kan du göra egna inspelningar av t ex din föreläsning eller korta instruktionsfilmer.
Länkar till de olika apparna/programmen:
- Canvas Studio, Studiums videotjänst som har funktion för skärminspelning med webbkamera.
- Camtasia (kräver köpt licens för att få en export utan vattenmärke).
Vi har en dator med Camtasia för utlåning, för bokning se nedan. - QuickTime
- Camtasia (betalversion men du kan testa 30 dagar gratis).
- Active Presenter är ett gratisprogram med inspelningsfunktion och avancerade redigeringsmöjligheter.
- Screencast-o-matic är ett enkelt gratisprogram som tillåter inspelningar på max 15 min. Kan med fördel användas för att t ex spela in återkopplingar och kommentarer till studenters inlämningsuppgifter.
- Wistia Soapbox fungerar med ett Google-konto. Spelar in din skärm och dig själv.
QuickTime för Mac eller för PC
Boka vår Camtasia-dator, doit@medfarm.uu.se
Känns det krångligt mejla oss eller Kom och spela in i Självkörstudion!
Inpelning på kontoret | Inspelning i klassrum |
![]() |
![]() |
Beroende på var du gör din inspelning finns några specifika saker att tänka på.
Klicka på exemplen för mer info.
Se hur Petra Korall använder Screencast-o-matic
Allmänna tips
- Det är alltid trevligt att se vem som pratar. Lägg därför in en bild på dig själv på första sidan i din presentation, alternativt börja inspelningen med att slå på din webbkamera och presentera dig.
- Dela upp din presentation i avsnitt och kortare delar.
- Förstärk ditt budskap med bilder. Mer info om bilder hittar du längre ner.
Inspelning av ljud - ljudupptagning
Använd headset vid inspelningen för att få ett bra och nära ljud. Headset kan du låna av oss. Annars finns flera olika att köpa. Vi använder oss av detta.
Bilder i inspelningen
Använd CC-licenserade bilder som är OK att sprida och dela, licensen heter Creative Commons. Vill du hitta bilder till din presentation som har den stämpeln finns det en uppsjö med bra sidor, t ex 10-grymma-webbplatser-med-gratis-bilder. Du kan också hitta bilder på flickr eller pixabay som har samma licens.
Grundläggande ljussättning
Spela in ljud
Ljud har stor påverkan på tittarens upplevelse. Tittare har vanligtvis större överseende med ljussättnings- och kameramisstag än de har med dålig ljudkvalitet och ljudinspelning.
Använd headset eller riktad mikrofon
När du använder headset får du ett bra och nära ljud. Hör av dig om du vill låna headset av oss. Annars finns flera olika att köpa. Viktigt att komma ihåg att välja det inkopplat headset som input i ljudinställningarna. Kontakta oss, eller kom förbi med din dator om du vill ha hjälp!
Kontrollera volymen
Dra ner volymen vid inspelningen. Om volymen är satt för högt kan det inspelade ljudet bli "distat" och går inte att rädda. Du kan alltså med fördel spela in med lägre volym och sedan höja volymen i eventuell redigering efteråt.
Rum och bakgrundsljud
Välj en inspelningsplats med så lite bakgrundsljud som möjligt. Möbler och saker påverkar ljudet. Generellt kan man säga att mjuka material och ytor tar upp ljudet och absorberar det, medan hårda ytor studsar tillbaka ljudet.
Lösningar på några vanliga ljudproblem
Undertext i video
Generera undertext i Studio
Om du vill att din film ska ha en undertext så går det att göra i Canvas Studio. Hur du gör det kan du lära dig på Studiums egen instruktionssida. Här är en länk till hur du textar i Canvas Studio.
Ladda ner och skicka undertext till oss
Vi på Medfarm DoIT kan också ta emot undertexter som du genererat i Studio och. lägga in i din. video för publicering utanför Studio, till exempel på Medfarm Play. Här ser du hur du förbereder det:
Undertext från Canvas Studio till Première Pro
Du kanske har gjort en film i Première och vill kunna anvbända textning i andra portaler och på andra sidor. Då kan du ladda ner och importera textfilen från Studio till Première. Här är en film som visar hur du gör.
Redigera och exportera foton i Lightroom Classic
Länktips
- http://videoforelesning.no tipsar om upplägg och utföranden för föreläsningar på webben.
- How video production affects student engagement är en artikel om vad du ska tänka på när du skapar webbföreläsningar - och varför Massive Open Online Courses (MOOCs) är så effektiva.
- Padlet är ett verktyg som kan användas i olika pedagogiska syften. Det är en digital anslagstavla för att samla och dela länkar och tankar och som du kan komma åt från vilken enhet som helst. Den kan också användas för att köra återkopplingar/utvärderingar eller för att skapa ett gemensamt "rum" kring ett ämne.
- Socrative är ett digitalt responssystem där alla studenter ges möjlighet att delta, göra sin röst hörd och svara på frågor. Du kan även snabbt stämma av förkunskaper och sedan använda den värdefulla informationen för vidare planering av undervisningen.
- Quizlet är ett verktyg för att lära sig nya ord och begrepp med möjlighet att testa sig själv. Här kan lärare och studenter själva skapa olika sets som även andra kan söka på och använda själva.
-
Creative Commons, bilder som har CC-licens. Vill du hitta bilder till din presentation som har den stämpeln finns det en uppsjö med bra sidor: 10-grymma-webbplatser-med-gratis-bilder, flickr, pixabay
Övriga tips
När det handlar om Zoom hänvisar vi ofta vidare till Zoom-supporten. De kan hjälpa dig med specifika frågor gällande inspelningar med Zoom, olika set-ups etc. Av oss kan du låna enklare tillbehör som webbkamera, stativ och teknik för ljudupptagning.
Spela in föreläsning på egen hand Använd Canvas Studio, Studiums videotjänst som har funktion för skärminspelning med webbkamera.
Texta din film För att skapa undertexter till din film, ladda upp den i Canvas Studio. Där kan du få en automatgenererad text som går att redigera i. Filmer producerade av eller i samarbete med oss och inspelningar från Självkörstudion kan vi ladda upp i Canvas Studio och dela med dig så att du kan skapa undertexter.
Publicering av film Inom UU finns i dagsläget två videoplattformer för publicering och delning av film. Det är Medfarm Play (saknar stöd för textning) och Canvas Studio.