Miljonanslag till forskning om sömn och hälsa

2019-09-17

Christian Benedict, docent i neurovetenskap, beviljas 2,7 miljoner kronor av Novo Nordisk Fonden för studien Metabolic health consequences of sleep disruption.

Christian Benedict, Uppsala universitet

Danska Novo Nordisk Fonden tilldelar Christian Benedict, sömnforskare och docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, 2,7 miljoner kronor för studien Metabolic health consequences of sleep disruption. Projektet förväntas bidra ytterligare till den snabbt ökande kunskapen om hur samspelet mellan hjärnan och kroppen påverkas av sömnrubbningar.

– Vår grupp har redan visat hur sömnbrist kan förändra tarmfloran och påverka vår metabolism negativt, vilket i sin tur kan resultera i övervikt, typ 2 diabetes och andra vanliga livsstilssjukdomar. Det anslag vi nu erhåller från Novo Nordisk Fonden stärker ytterligare våra förutsättningar att bidra till fältets vetenskapliga framsteg, konstaterar Christian Benedict.

Se föreläsning online om Sömnen
Läs forskarprofil  Christian Benedict önskar alla en God Natt