Carl Fredrik Hill – Skapande och schizofreni

Kulturnatten 14 september inbjuder Konst – Läkekonst till Carl Fredrik Hill – Skapande och schizofreni. I samtalet Björn Mikael Nilsson, psykiater och överläkare. Välkommen till Uppsala universitetshus, sal X.

Carl Fredrik Hill (1849-1911)

Tid  Lördag 14 september, kl. 20.30
Plats  Sal X, Uppsala universitethus
Övrigt  Fri entré, ingen föranmälan

Ladda hem  Konst – Läkekonst 14 september 2019

Carl Fredrik Hill – Skapande och schizofreni

Carl Fredrik Hill såg en lysande karriär som landskapsmålare framför sig när han 1873 reste till Paris. Hans mål var att bli antagen till den stora Parissalongen. Drömmarna om konstnärlig berömmelse tog dock tvärt slut när han fyra år senare insjuknade i en kronisk psykos. Sjukdomen innebar en ofantlig omvälvning för Carl Fredrik, men den mattade inte hans skaparkraft. Han fortsatte att måla och teckna under hela sitt återstående liv.

Efter Carl Fredrik Hills död 1911 kom ändå erkännandet, till en början för målningarna han gjorde före sjukdomen men med tiden också för sjukdomsbilderna.

Björn Mikael Nilsson, psykiater och överläkare, berättar om konstnären och hans liv.

Programvärd

• Lennart Dencker, Prof em.

Arrangör: Kulturkommittén för Konst – Läkekonst vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset med stöd av UNT