Almedalen 2018: Aktuella frågor om dopning

Måndag 2 juli sätter U-FOLD fokus på dopning, ett ämne många förknippar med ertappade elitidrottare och vansinnesdåd. Men faktum är att upp till 50 000 svenskar använder Anabola steroider, ett bruk som medför stora risker.

Plats  Studentcentrum, Campus Gotland, Cramérgatan 3
Tid  Måndag 2 juli 2018, kl. 13.00-14.00
Läs mer på  www.ufold.uu.se/evenemang/

Kontakt:
Mathias Hallberg
professor i molekylär beroendeforskning, Uppsala universitet
018-471 4141, Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se

Aktuella frågor om dopning

Den rådande hälsotrenden har medfört att gymmen utgör en allt vanligare syn i den svenska stadsbilden. Många har öppet dygnet runt utan bemanning, vilket dessvärre tycks ha öppnat en ny marknad för dopning.
 – I Sverige beräknas upp till 50 000 personer använda Anabola steroider. Många börjar i sena tonåren med tabletter för att sedan övergå till injicering och allt högre doser. De håller gärna till just i obevakade gym där ingen ifrågasätter träningsmängder. Effekten är ofta explosiv, men kan också utmynna i megarexi, en skev kroppsuppfattning där man ser sig som klen och smal, vilket kan orsaka ångest, berättar Mathias Hallberg, professor i molekylär beroendeforskning vid Uppsala universitet, som kommer att delta i U-FOLDs seminarium Aktuella frågor om dopning.

Men riskerna med steroidbruk är större än så. Redan relativt låga doser kan medföra humörsvängningar. Upprepade kurer kan leda till håravfall, bröstförstoring, sterilitet och hjärt- kärlsjukdomar. Vissa steroidanvändare beskrivs likväl som mycket pålästa om preparat som motverkar oönskade följder, något som bekräftats av tull och polis vid analyser av gjorda beslag.
– Det finns absolut kunniga steroidanvändare som följer noggrant planerade kurer med långa intervaller, och jag vill förtydliga att alla inte hamnar i missbruk. I likhet med vad som gäller för andra droger så är risken att fastna ett samspel mellan miljö, tillgång och genetiskt arv, men den risken måste vi kommunicera och göra tydlig, menar Mathias Hallberg.

Vid seminarium Aktuella frågor om dopning deltar flera av landets ledande experter inom området. Välkommen att ta del av aktuell kunskap och möjliga åtgärder för att möta denna viktiga utmaning inom ANDT-arbetet.