Göran Gustafssonföreläsning i medicin

Varmt välkommen till årets Göran Gustafsson­föreläsning i medicin! Varje år bjuder Uppsala universi­tet till­sammans med Göran Gus­tafs­sons Stiftelse för främ­jande av vetenskaplig forskning vid Uppsala universitet och Kungl. Tekniska hög­skolan in en inter­nationellt fram­stående for­skare inom medicin att hålla en före­läsning.

2022 års Göran Gustafsson­föreläsning

Psykisk hälsa – en av vår tids största utmaningar:

Symposium med årets Göran Gustafssonföreläsning i medicin 2022.

2022 års föreläsning ingår som en del i ett större symposium om mental hälsa tillsammans med Uppsala universitets centrum för kvinnors psykiska hälsa, WOMHER. Göran Gustafssonföreläsare och huvudföreläsare är professor Ned H. Kalin, ordförande på institutionen för psykiatri vid University of Wisconsin School of Medicine and Public Health.

Läs mer om professor Ned H. Kalin

Professor Ned H. Kalin
Professor Ned H. Kalin

Tid: Torsdag 24 mars, 13:00–17:00

Plats: Humanistiska teatern men var uppmärksam på eventuella förändringar på grund av ändrade restriktioner och förutsättningar. 

Anmälan: obligatorisk anmälan, för att delta digitalt via zoom eller fysiskt på plats, klicka på länken till anmälningsformuläret


Övrigt: Göran Gustafssonföreläsningen är på engelska. Resten av symposiet är på svenska. 

Läs mer om symposiet i kalendern

Göran Gustafssons Stiftelsers logotyp

2022 års Göran Gustafsson-föreläsning i medicin

”Anxiety and Depression in Childhood; Studies on Underlying Circuits and Molecules”
- Professor Ned H. Kalin

Föreläsningen hålls på engelska.

Övriga föreläsare

Föreläsningarna hålls på svenska.

 • ”Psykiatri igår, idag och i morgon”
  - Professor Lisa Ekselius
   
 • ”Stigma vid psykisk sjukdom – det kan vi klara oss utan”
  - Docent Åsa Konradsson Geuken
   
 • ”Immunsystemets roll vid psykossjukdom - vad ser vi med molekylär hjärnavbildning?”
  - Professor Simon Cervenka
   
 • ”Den rädda hjärnan”
  - Docent Andreas Frick
   
 • ”Hjärnan, kön och hormoner”
  Docent Erika Comasco
   
 • ”Graviditet – en potent trigger av psykisk ohälsa?”
  - Professor Alkistis Skalkidou
   
 • ”Artificiell intelligens inom framtidens psykiatri”
  - Docent Fotis Papadopoulos

Göran Gustafsson – en sann filantrop inom vetenskapens värld

Göran Gustafsson
Göran Gustafsson (1919–2003)

Göran Gustafsson föddes i Norrbotten. Som framgångsrik affärsman, särskilt inom fastigheter, skapade han den ekonomiska grunden för sina donationer till två stiftelser som främjar grundläggande vetenskaplig forskning. Göran Gustafssons vision var att genom dessa donationer ge svenska forskare de förutsättningar som krävs för att tävla med de bästa forskarna i världen.

År 1986 skapade Göran Gustafsson en stiftelse för att stödja grundforskning inom medicin vid Uppsala universitet och inom teknisk fysik vid både Kungliga tekniska institutet (KTH) och Uppsala universitet. Göran Gustafssons Stiftelse för främjande av vetenskaplig forskning vid Uppsala universitet och Kungl. Tekniska högskolan startade med en donation på 136 miljoner svenska kronor och delar för närvarande ut 14 miljoner kronor i bidrag årligen.

År 1989 bildades Göran Gustafssons Stiftelse för naturvetenskaplig och medicinsk forskning, med en donation på 270 miljoner kronor. Idag delar stiftelsen ut cirka 27 miljoner kronor årligen. Huvudsyftet med denna stiftelse är att främja grundforskning inom molekylär biologi, fysik, kemi, matematik och medicin.

I en intervju 1993 förklarade Göran Gustafsson varför han sålde sin fastighetsportfölj och donerade mer än 400 miljoner kronor till stiftelser, där avkastningen går till att belöna framstående forskare:

”Pengarna har varit mina verktyg. När hantverkaren går i pension lämnar han verktygen till dem som bäst kan ta över. Jag vill skapa förutsättningar för forskningen att utveckla metoder som förbättrar naturen och vår omgivning. Jag mår illa när jag tänker på den miljöförstöring som vi har bidragit till! Ett tack till samhället som gav mig chansen! ”

Göran Gustafssons insatser har inte förblivit obetalda, redan 1987 fick han Uppsala universitets Gustaf Adolfsmedalj. Samma år gjordes han till teknologie hedersdoktor vid KTH. När kung Carl XVI Gustaf och tre andra vänner av Uppsala universitet tilldelades titeln hedersmedlem av Uppsala universitet år 1990, var Göran Gustafsson en av de tre.

Senast uppdaterad: 2022-03-01