Julens växter, smaker och dofter

  • Datum: –14.30
  • Plats: Medicinhistoriska museet Eva Lagrwalls väg 8, Uppsala
  • Föreläsare: Lars-Erik Appelgren
  • Webbsida
  • Arrangör: Medicinhistoriska museet
  • Kontaktperson: Cecilia Bergström
  • Telefon: 0733147400
  • Föreläsning

Glögg, julstjärna, saffran och kryddnejlikor. Bland mycket annat självklara inslag i vårt julfirande. Men varifrån kommer dessa kryddor och växter? Och på vilket sätt ingår de i våra traditioner?

Myrra var till exempel en gång i tiden ett mytomspunnet läkemedel. Pomerans hjälpte magen när den var i olag, grankåda kunde användas som sårsalva och misteln var inte bara något man kysstes under.

Lars-Erik Appelgren, professor emeritus vid Sveriges lantbruksuniversitet berättar om sin nya bok, en kulturell och historisk resa från början av våra urgamla jultraditioner fram till modern tid. Fylld av fakta och fiktion, historiska citat, roliga anekdoter och många härliga recept.

Museet är öppet 13-17. Entré 40 kr, som ger tillträde till både föreläsning och museets utställningar. Passa på att träffa våra museivärdar som gärna berättar mer.

Omslag Julens växter, smaker och dofter som visar en mistel

Kalendarium för medicin och farmaci