Bildbehandling och strålbehandling

Plattform för Biologisk Visualisering (BioVis)
En lokal infrastruktur med ljusmikroskopi, transmissionselektronmikroskopi, flödescytometri, cellsortering och bildanalys.

Avbildande masspektrometri
En nationell masspektrometerresurs för 3D-visualisering av proteiner och metaboliter.

PET-MRI
En nationell infrastruktur med Sveriges första kombinerade PET-MRI-skanner.

Uppsala universitets 3D-skrivningsfacilitet för livsvetenskaper (U-Print)
En lokal forskningsinfrastruktur för 3D-utskrift för klinisk och grundläggande forskning.

Plattformen för preklinisk PET-MRI (PPP)
En lokal infrastruktur med kameror för små djur, inklusive positronemissionstomografi, singelfotonemissionstomografi, magnetisk resonanstomografi och datortomografi.

PET-CT-skannrar
En lokal infrastruktur med fyra nya PET-CT-skannrar och en ny cyklotron (2023). Används även för PET-MRT.

Ultraljudssystem för patientutvärdering, övervakning och klinisk forskning
Lokal infrastruktur med flera enheter som använder toppmodern teknik.

Kryoelektronmikroskopi
En lokal infrastruktur för undersökning av mänskliga celler och patogener.

Nationell infrastruktur för mikroskopi inom livsvetenskaperna (NMI), EuroBioImaging
Nationell infrastruktur för avancerad mikroskopi inom livsvetenskaper.

Svepelektronmikroskop
En lokal infrastruktur för undersökning av mänskliga celler och patogener.

Centrum för preklinisk cancerbehandling (PCTC)
En lokal infrastruktur med preklinisk utveckling av strålbehandling med hjälp av cancermodeller för små djur.

MRI-Linac för strålbehandling
En lokal infrastruktur med det enda svenska högfälts-MRI-systemet kombinerat med en nästa generations Elekta-linjäraccelerator.

Skandionkliniken – Nordiskt centrum för protonstrålning
En samarbetsinfrastruktur som använder protonstrålning, en avancerad behandlingsmetod mot cancer.

Cellbestrålningsanläggning (X-ray irradiator)
Lokal infrastruktur med preklinisk utveckling av strålbehandling med hjälp av cellmodeller.
Avancerade metoder för visualisering av olika cellorgan, mänskliga celler, vävnader och helkroppsskanningar blir allt viktigare inom klinisk forskning. Forskare i regionen har utmärkta möjligheter att använda ett brett utbud av avancerade avbildningsinstrument. Uppsalas PET-centrum har uppmärksammats internationellt för sin ledande PET-kemi. Uppsala har välintegrerade kliniskt inriktade PET-MRI- och PET-CT-kameror. Integrationen av PET, CT och MRI är möjlig inte bara tack vare den avancerade utrustningen i sig utan också genom att den är fysiskt ansluten till PET-centret och cyklotronanläggningen som är centralt belägna vid Akademiska sjukhuset.
Tack vare forskningsgenombrott ökar strålbehandlingens framgång vid cancerbehandling samtidigt som biverkningarna minskar. Fler förbättringar av cancerbehandlingen kräver ytterligare stöd från forskningsinfrastrukturer för strålbehandling, från klinisk grundforskning till fullskaliga kliniska undersökningar med nya metoder.
Det prekliniska behandlingscentret tillhandahåller system för små djur som liknar de som används för behandling av patienter, inklusive bildstyrd bestrålning med hög precision, datortomografi och standardbehandling med kemoterapi. Effekten av strålbehandlingen eller till exempel nya riktade behandlingar kan utvärderas ytterligare med hjälp av bioluminescensbilder. Genom en kombination av strålbehandling med MRI-teknik i en och samma enhet ökar möjligheten att stråla cancer med större precision. Det kan leda till mildare biverkningar och färre återfall. Tekniken gör det möjligt för forskarna att i detalj studera vad som händer i tumörer och frisk vävnad dag för dag under ett strålningsprotokoll.
Protonstrålbehandling är en avancerad cancerbehandling. En stor fördel med protonterapi – jämfört med andra strålbehandlingar – är den minskade risken för strålskador. Skandionkliniken i Uppsala är för närvarande den enda klinik i Norden som erbjuder behandlingar med protonstrålning. Cellstrålningsanläggningen ger möjlighet att exponera celler för joniserande strålning (röntgen- och gammastrålar) i grundläggande och tillämpad preklinisk forskning, och forskningsområdena sträcker sig från strålningsbiologi, tumörbehandling, neuro-onkologi, cancerfarmakologi, datorbaserade medicinska metoder, strålningstoxikologi, immunterapi och immunologi till mikrobiologi.