Forskarprofiler vid vetenskapsområdet
Läs om några av vetenskapsområdets forskarprofiler och om människorna bakom forskningen. Det handlar om forskning för en bättre värld, som tar upp viktiga frågor och bidrar till att lösa stora medicinska och farmaceutiska problem.

Fred Nyberg: ”Flashback-trådarna ser jag främst som en rolig merit”
Som vetenskapens röst i den ofta känslostyrda debatten om narkotika och beroende är Fred Nyberg efte ...
Text

Antikroppen som kan bromsa Alzheimers sjukdom
En ny behandling som kan bromsa Alzheimers sjukdom är på väg ut på marknaden. Bakom den ligger 23 år ...
Text

Forskning om vård på lika villkor
Inom internationell kvinno- och mödrahälsovård är många frågor känsliga och påverkade av stigma, nor ...
Text
Forskarprofiler
-
Så påverkar vår livsstil sjukdomar
24 januari 2023
Antal frakturer totalt sett är fler i Sverige än i många andra länder, men varför bryter just svenskar höftleden mest i världen? Liisa Byberg, som är professor i medicinsk epidemiologi, forskar inom epidemiologi, – läran om sjukdomars utbredning inom vår befolkning.
-
Fred Nyberg: ”Flashback-trådarna ser jag främst som en rolig merit”
21 november 2022
Som vetenskapens röst i den ofta känslostyrda debatten om narkotika och beroende är Fred Nyberg efterfrågad långt bortom Sveriges gränser, men han möter också hårda ord från drogliberala krafter. ”Strålkastarljuset kan vara krävande, men med tiden lär du dig välja dina strider” konstaterar den id...
-
Antikroppen som kan bromsa Alzheimers sjukdom
27 oktober 2022
En ny behandling som kan bromsa Alzheimers sjukdom är på väg ut på marknaden. Bakom den ligger 23 års metodiskt arbete i samarbete mellan forskare och läkemedelsföretag. Allt började med en forskningsupptäckt av professor Lars Lannfelt som han sedan tog patent på.
-
Forskning om vård på lika villkor
17 oktober 2022
Inom internationell kvinno- och mödrahälsovård är många frågor känsliga och påverkade av stigma, normer och värderingar. Familjebildning och om man kan bli gravid? Med vem man vill ha barn eller om man inte vill ha barn? Att vara oskuld eller inte? Information om vem som är fadern? Reproduktion o...
-
Åsa Konradsson Geuken ger oss verktyg att förstå hjärnans sjukdomar
06 september 2022
– Min mission är att ersätta fördomar och rädsla med kunskap och nyfikenhet, säger Åsa Konradsson Geuken, forskare och föreläsare med fokus på schizofreni. En sjukdom som drabbar närmare en procent av världens befolkning, bland dem Åsas storebror Mats.
-
Anders Karlén koordinerar kampen mot den osynliga fienden
19 augusti 2022
– Så länge katastrofen inte slår med full kraft föredrar många att rikta blicken åt annat håll, säger Anders Karlén, professor i datorbaserad läkemedelsdesign, som efter att ha koordinerat det europeiska flaggskeppet ENABLE nu tar striden mot antibiotikaresistenta bakterier vidare inom ramarna fö...
-
Ulrika Simonsson bygger matematiska broar från läkemedelslab till behandling
15 mars 2022
Inte ens ledande farmaceuter har full överblick över den slingriga stigen från ny substans till färdigt piller. Ska medicinen dessutom göra sitt jobb i en sjuk kropp krävs en extra karta. Med siffror och självlärande maskiner visar Ulrika Simonsson, professor i farmakokinetik, vägen till mer effe...
-
Hon brinner för barns och ungdomars hälsa
01 mars 2022
Lyssna på barnen – de är kloka. Det är något Anna Sarkadi gång på gång får bekräftat i sin forskning om barns och ungdomars mående och hur det kan förbättras. Genom samarbeten med mödravården, socialtjänsten och barnavårdscentralen (BVC) riktas insatserna direkt mot familjerna.
-
Paco Cardenas: Söker farmacins framtid bland planetens äldsta djur
16 februari 2022
I årtusenden har mänskligheten utforskat jorden för att hitta nya verktyg till läkekonsten. När klimatförändringar nu hotar att utplåna hela ekosystem sätts hoppet till planetens sista okända utpost.
-
Så påverkas vår hälsa när vi inte får sova
05 oktober 2021
Hur står det till med sömnen? Frågan borde vara rutin när läkare möter patienter. Det menar Jonathan Cedernaes som forskar på sömnens effekt på vår hälsa. Störda sovvanor kan leda till övervikt, fetma, diabetes och nedsatt immunförsvar. Och kanske även en ökad risk för Alzheimers.