
HAPP-19-STUDIEN
En studie om hållbar arbetsmiljö, patientsäkerhetskultur och produktivitet inom offentlig sektor samt konsekvenser av covid-19-utbrottet
Just nu pågår Happ-19-studien, där anställda inom Region Västmanland har tackat ja till att delta genom att skicka in sin e-postadress via regionens medarbetarenkät. På den här sidan får du veta mer om projektet.
Forskning visar att arbetsmiljön har betydelse för medarbetarnas hälsa, både vad gäller risk- och friskfaktorer. Brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön kan innebära ökad risk för ohälsa.
Det övergripande syftet med Happ-19-studien är att undersöka samband mellan arbetsmiljö, hälsa, patientsäkerhetskultur och olika verksamhetsutfall i offentlig sektor. Ett annat syfte är att undersöka hur utbrottet av Covid-19 påverkar arbetsmiljö, hälsa, patientsäkerhetskultur och olika verksamhetsutfall i offentlig sektor på kort och lång sikt. Vi kommer särskilt att studera effekter av distansarbete samt förekomst och effekter av etisk stress hos medarbetare inom hälso- och sjukvård.
Kontaktpersoner för projektet är:
Malin Lohela Karlsson
Emelie Condén Mellgren
- Malin Lohela Karlsson
Studieansvarig, med dr,
Region Västmanland, Centrum för Klinisk Forskning Västerås och Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet samt Avdelningen för arbetshälsovetenskap och psykologi, Högskolan i Gävle. - Emelie Condén Mellgren
med dr, Region Västmanland, Centrum för Klinisk Forskning Västerås, Uppsala universitet
SAMARBETSPARTNERS
- Gunnar Bergström, professor Högskolan i Gävle, Karolinska Institutet
- Bengt Arnetz, professor
Michigan State University - Kent Nilsson professor,
Centrum för klinisk forskning Västerås, Uppsala Universitet - Sofia Kälvemark Sporrong, professor, Uppsala Universitet.