Vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Skärminspelning

Spela in din röst in tillsammans med dina bilder i din presentation. 

I skärminspelade föreläsningar syns inte den som föreläser och därför är det extra viktigt att tänka på upplägget på förhand. Till exempel bör du ha med en bild på dig själv på förstasidan så att lyssnaren får en mer personlig känsla, och presentationen bör vara indelad i avsnitt på max 15 minuter. Forskning har visat att nivån av uppmärksamhet vid skärminspelade föreläsningar på webben dalar markant efter bara 10 minuter och det är därför vi på MedfarmDoIT kortar ner inspelade lektioner även om föreläsaren inte planerat in naturliga avsnitt var 15:e minut. Eftersom lyssnaren endast ser statiska bilder är det extra viktigt att tänka på hur man använder rösten så att föreläsningen inte blir monoton. Dessa saker tillsammans gör skärminspelningen mer levande och skapar ett utmärkt repetitionsverktyg för studenter, till exempel inför tentamen.

Skärminspelade föreläsningar kan hållas antingen i föreläsningssal medan du håller föreläsning inför en klass, eller enskilt i lugn och ro. Oavsett vilken form du föredrar bör du tänka på upplägget så att de inspelade bitarna blir lagom långa och har bra flyt.

På MedfarmDoIT använder vi oss av programmet Camtasia för att skapa skärminspelningar och vi har två bärbara PC-datorer och en platta tillgängliga för detta ändamål.

 

Hur bokar jag utrustning för en skärminspelning?
Maila till linda.hjelmstedt@medfarm.uu.se

Var får jag tag på ett bra headset? 
Du får låna av oss! Annars finns flera olika att köpa, vi använder oss av den här. 

Var kan jag köpa camtasia? 
Camtasia finns att köpa, eller testa gratis i 30 dagar. 


Kan man ha för mycket text på en Powerpoint sida?
Ja! Försök om det går att hitta nyckelord som du kan ha på Powerpoint sidorna. 

Kan jag ställa frågor i min presentation trots att jag inte har någon publik?
Ja, det är ett jättebra sätt för att få dina tittare att reflektera över något du precis har sagt. Även om du inte får aktiv respons kommer dina frågor och uppmaningar påverka tittarna på ett stimulerande sätt.

Kan jag använda bilder i min presentation?
Absolut! Använd CC-licenserade bilder som är OK att sprida och dela, licensen heter Creative Commons. Vill du hitta fina bilder till din presentation som har den stämpeln finns det en uppsjö med bra sajter. Här tipsar Sanna Jansson om 10 kanonbra webbsidor. Du kan också hitta bilder flickr eller pixabay som har samma licens. Lycka till!