Vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Självkörsstudion

Vill du spela in din föreläsning med bra ljud- och bildkvalitet? Då rekommenderar vi dig vår självkörsstudio som finns på BMC. Det är ett rum där du kan spela in dina föreläsningar på egen hand och skapa föreläsningar direkt anpassade för webben.

självkörsstudion
I självkörsstudion kan du med hjälp av oss enkelt anpassa dina föreläsningar för webben.

Vi hjälper dig att komma igång, sedan föreläser du själv framför kameran. Under själva inspelningen är det du som bestämmer vilken vy som ska visas. Det finns tre vyer att välja på: en som visar bara dig, en som visar dig tillsammans med presentationen och en som som bara visar presentationen. Se nedan exempel.

Bildvy #1 är en helbild.                 Bildvy #2 både presentation & föreläsare.                     Bildvy #3 presentation.

Efteråt tar vi hand om materialet och publicerar dina filmer på MedfarmPlay. När allt är publicerat och klart får du en länk till dina filmer som du sedan kan sprida vidare på det sätt som passar dig. Du kan enkelt boka självkörsstudion genom att kontakta oss. Har du möjlighet att vara flexibel i ditt schema får du ofta tid samma vecka, men vid terminsstart kan du behöva vara ute i god tid. Här nedanför har vi listat tips och idéer, för att underlätta din inspelning.
 

 • Hur anpassar jag mina föreläsningar för webben? Genom att dela upp föreläsningen i olika sektioner blir det lättare för studenterna att hänga med och ta till sig. Spela gärna in ca 15 min per avsnitt. Se över rubrikerna. När passar det att ta en paus?
   
 • Kan jag ställa frågor i webbföreläsningen? Ja, det är ett jättebra sätt för att få dina tittare att reflektera över något du precis har sagt. Dina frågor och uppmaningar kommer att verka stimulerande och hjälpa dig att behålla tittarnas uppmärksamhet.
   
 • Hur förbättrar jag min presentation? Ifall du använder en textbaserad presentation med mycket text på varje sida, försök om det går att hitta nyckelord istället. Använd bilder och fotografier för att visualisera och förstärka budskap. Fotografier kan illustrera och förstärka. Om du vill kan du låna en kamera för att fotografera eller filma situationer som kan läggas till din presentation. Fråga gärna oss om du vill ha tips och idéer på hur din presentation kan bli bättre.
   
 • Hur pekar jag i presentationen? Genom att använda muspekaren kan du peka i din presentation och visa detaljer i en bild eller markera viktiga ord.
   
 • Hur ska jag vara framför kameran? Prata som vanligt och var dig själv.  Du behöver inte ha lärt dig din text utantill utan det går bra att läsa och bläddra i papper. Möt studenterna genom att titta in i kameran, det ger en ökad närvaro.
   
 • Kan jag ta med mig saker till inspelningen? Självklart kan du ta med dig rekvisita. Det kan vara böcker, verktyg eller annat material du vill visa upp. Ballonger, hattar och paketsnören har vi också sett agera som olika celler eller virus. Låt fantasin flöda.
   
 • Hur lång tid behöver jag boka? En vanlig nybörjarfälla är att man föreläser för länge och blir trött och monoton i rösten. Boka självkörsstudion i en hel förmiddag eller eftermiddag även om din presentation är mycket kortare. Det kan vara skönt att ha lite extra tid, ibland behövs något ändras i sista stund.


En inspelad föreläsning från vår självkörsstudio ser ut så här.