Vampyrer: myt och verklighet

Tisdag 27 februari inbjuder Konst – Läkekonst till Vampyrer: myt och verklighet. I samtalet deltar bland annat Annie Mattsson, forskare i litteraturvetenskap, och Linn Hammar, vampyrlajvare. Välkommen till Grönwallsalen.

Tid: Tisdag 27 februari 2018, kl 19.00
Plats: Grönwallsalen, ingång 70, UAS
Övrigt: Fri entré, ingen föranmälan

Ladda hem Konst – Läkekonst 27 februari 2018

Vampyrer: myt och verklighet

Att vampyrer är ett viktigt inslag i populärkulturen har säkert inte undgått någon, men Dracula har i höstas även tagit steget in i finkulturen på Kungliga Operan I Stockholm. Sedan 1996 pågår en vampyrlajv-kampanj i Uppsala och Operan fylldes av vampyrklädd publik vid generalrepetitionen.

Folktrons vampyr har också utvecklats och förändrats. Monstret har i vissa sammanhang blivit en hjälte och i andra än mer monstruöst. Idag finns det dessutom personer som inte bara låtsas vara vampyrer utan på fullt allvar menar att de är vampyrer och att de för att må bra behöver dricka ett visst mått människoblod.

Konst – Läkekonst samlar tisdag 27 februari en kunnig panel att diskutera vampyrism förr och nu, i myt och verklighet. I samtalet deltar

• Gunnar Birgegård, Prof em, MD, hematolog
  • Linn Hammar, psykologistudent, vampyrlajvare
  • Annie Mattsson, Fil dr i litteraturvetenskap, Uppsala universitet

Programvärd och moderator Britt-Inger Johansson, professor i konstvetenskap, Uppsala universitet.

Arrangör: Kulturkommittén för Konst – Läkekonst vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset med stöd av UNT