Uppsala universitet fortsätter sin etablering i Kina

2018-09-20

Hallå där… Stellan Sandler, vicerektor vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci, nyligen hemkommen från Nanjing och Southeast University, vilket alltmer framstår som Uppsala universitets hemvist i Kina.

Vicerektor Stellan Sandler (tv) på plats i Nanjing

Vad har du att rapportera från Nanjing?
– Det är en jättestad som just nu satsar stort på att flytta fram sin position ytterligare. Bland annat bygger de en helt ny stadsdel och förbereder där ett toppmodernt universitetssjukhus. Verksamheten ska utformas efter svensk modell, och de har kontaktat Uppsala universitet som partner för utveckling av forskning och undervisning.

Vad var i fokus för just det här besöket?
– Framför allt ett gemensamt symposium kring diabetes och kardiologi, två områden där båda universiteten bedriver framgångsrik forskning. Samtidigt har vi mycket att lära av varandra, och personligen imponerades jag av deras organisation för att möta och följa varje patient. På sikt delar vi en ambition att göra symposiet till en återkommande tradition, och förhoppningsvis arrangerar vi nästa möte i Uppsala redan hösten 2019.

Joint Symposium on Diabetes and Cardiology, 11 september 2018

Vad gör Nanjing till rätt partner i Kina för Uppsala universitet?
– Dels besitter Southeast University omvittnat hög akademisk kvalitet, och formar tillsammans med Nanjings övriga universitet en akademiskt ledande region i Kina. Dels har staden ett geografiskt bra läge med goda kommunikationer till Arlanda, vilket kan ge oss ett strategiskt viktigt ”brohuvud” för nya samarbeten i österled.

Vad händer härnäst?
– Vi arbetar just nu med flera parallella spår: Bland annat uppdragsutbildningen Hospital management med beräknad start 2019, en Dual Degree med universitetsövergripande doktorandstudier och inte minst samverkan kring utveckling av en mycket omfattande biobank, vilken kan leda till många spännande forskningssamarbeten. Samtidigt krävs hänsyn till att vi verkar i olika länder med skilda regelverk, så varje process måste helt enkelt få ta den tid som behövs.

Fakta: Nanjing och Southeast University

• Nanjing är provinshuvudstad i Jiangsu, innerstaden har 4,4 miljoner invånare (2010).
  • Nanjing är beläget vid floden Yangtze, cirka 240 kilometer väster om Shanghai.
  • Southeast University grundades 1902 och rankas bland Kinas 20 främsta universitet inom forskning.

Läs även  Uppsala universitet etablerar sig i Nanjing

Mer information  Southeast University of Nanjings hemsida