Lena Claesson-Welsh i Forskarpodden

2018-05-08

Uppsala universitets Forskarpodden har mött Lena Claesson-Welsh, professor och årets Cancerforskare 2017, som berättar om sitt arbete och hur det kändes att plötsligt bli den svenska forskningens omslagsdam.

Lena Claesson-Welsh, årets Cancerforskare 2017

– Vi måste få en långsiktighet i våra anslag, det får inte enbart fokuseras på omedelbar nytta och innovationer. Ibland måste vi få vända ryggen till och djupdyka i det vi är så intresserade av och hitta lösningar på problem som vi sen förstår kan appliceras på någonting som verkligen är användbart, säger Lena Claesson-Welsh, professor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, i avsnitt 28 av Uppsala universitets Forskarpodden.

Tillsammans med sitt forskarteam försöker Lena Claesson-Welsh att få cancertumörer att må bättre. Det kan verka motsägelsefullt, men är enligt Lena ett effektivt sätt att begränsa spridningen av tumören och se till att medicinen når fram.

I Forskarpodden hör du samtal om aktuell, spännande och angelägen forskning. Niklas Norén och Jonas Löfvenberg möter forskare vid Uppsala universitet och pratar om vad de gör på jobbet. Hur blev de forskare? Vad handlar forskningen om? Och hur bidrar forskningen till att lösa samhällsproblem?

Lyssna på Lena Claesson-Welsh i Forskarpodden
Lyssna på Fler avsnitt av Forskarpodden