Vetenskapsområdet för medicin och farmaci

”Risken för en ny pandemi är hundraprocentig”

2017-11-22

I det nya avsnittet av Forskarpodden berättar Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, om hur människans beteende påverkar risken för infektionssjukdomar och stundande pandemier.

Vad händer när antibiotikaresistensen gör att vi inte längre kan behandla vanliga sjukdomar? Kan världen drabbas av en ny pandemi? Och hur hänger de här problemen ihop med skinkan du lägger på din macka?

Det vet Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, som forskar om antibiotika och infektionssjukdomar. I Forskarpodden berättar han hur att vår brist på eftertänksamhet kring köttindustrin och antibiotikaanvändandet redan skapar stora problem ute i världen.

– Människan är i grund och botten en idiot. Fast vi får tydlig information om att det här inte är bra så fortsätter vi som om det är business as usual. Men jag tror i en framtid, då vi kanske blivit lite visare, att den forskning vi håller på med kan skapa bra övervaknings- och varningssystem när olika mikroorganismer plötsligt påbörjar resorna från djurart till djurart och kanske till människa, och att vi då kan vidta åtgärder för att stoppa Olle i grind.

Lyssna på Forskarpodden: Björn Olsen
Besök Forskarpodden
Läs även Konsumtion på katastrofens rand

Nyheter