Vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Bissen Brainwalk stödjer hjärnforskare i Uppsala

2017-03-28

I november tog förre bandyspelaren Mathias ”Bissen” Larsson sin insamlingsfond Bissen Brainwalk till Uppsala. Nu återvänder han för att skänka en halv miljon kronor till två av Uppsala universitets hjärnforskare.

Anja Smits och Klas Kullander, Uppsala universitet

Sju år har gått sedan Mathias ”Bissen” Larsson kollapsade på hallgolvet hemma i Köping. Den trefaldige svenske mästaren i bandy kördes i ambulans Akademiska sjukhuset där läkarna konstaterade en hjärnblödning av dödlig storlek, men avancerad kirurgi och Mathias goda fysik räddade livet på den då 34-årige småbarnspappan. Under sin rehabilitering lade Mathias grunden till Bissen Brainwalk, den snabbt växande folkrörelse där Mathias leder promenader genom svenska städer till förmån för svensk hjärnforskning.
– 2014 fick vi ett 90-konto och har de senaste två åren överlämnat 99 procent av våra insamlade medel direkt till hjärnforskningen. 2015 anslog vi en miljon kronor, och känslan att kunna ge något tillbaka är direkt fantastisk, berättar Mathias Larsson.

I november 2016 tog Mathias för första gången Bissen Brainwalk till Uppsala och Studenternas IP. Vandringen arrangerades i samband med en elitseriematch i bandy och Uppsalaborna tvekade inte att göra en insats för vetenskapen. Tåget av deltagare ringlade långt genom Stadsträdgården – och fem månader senare kommer återbäringen.
– Idag är det 7 år sedan jag överlevde min svåra hjärnblödning, och på denna "bonusfödelsedag" kan vi anslå en halv miljon kronor till Klas Kullander och Anja Smits, professorer vid Uppsala universitets institution för neurovetenskap. Pengarna kommer att användas för att öka vår kunskap om hjärnans sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar så att fler får chansen att leva vidare, säger Mathias Larsson.

För Anja Smits, professor i neurologi, ger anslaget från Bissen Brainwalk en möjlighet att vidareutveckla en ny metod för att studera infiltration av hjärntumörer som på sikt kan leda till mer effektiva behandlingar och förbättrad överlevnad.
– Jag känner en stor ödmjukhet inför detta bidrag som samlats in med hjälp av alla fantastiska ideella insatser under året, säger Anja Smits.

Klas Kullander, professor i genetisk utvecklingsbiologi, forskar om minneskretsar i syfte att hitta nya metoder att motverka minnesförlust vid demens:
– Det är väldigt uppmuntrande att få bidrag från just Bissen Brainwalk, jag gick själv med i Uppsala och kunde se det stora engagemanget hos både besökare och de människor runt Bissen som får detta att hända. Applåder till dem!


Läs mer om Anja Smits forskning
Läs mer om Klas Kullanders forskning

Läs mer på www.bissenbrainwalk.se
Följ Bissen Brainwalk på Facebook
Följ Bissen Brainwalk på Instagram

Magnus Alsne, foto: Cecilia Yates

Nyheter